Povești copii. “Niciodată nu e prea târziu să antrenezi copilul pentru somn”

povești copii somn de calitate

Ne-am propus ca, din când în când, să citim o carte despre somn și să încercăm să vă povestim pe scurt despre ce este vorba în ea. Poate că această recenzie o să vă ajute să vă hotărâți mai ușor dacă vreți să vă folosiți bugetul și timpul pentru citirea ei integrală. Despre ce carte vorbim azi? Despre Niciodată nu e prea târziu să antrenezi copiii pentru somn de Craig Canapari. Ne vom strădui să fim obiectivi, să extragem esențialul și sperăm să și reușim. Să-i dăm drumul.

Povești copii. Calea cu stres puțin pentru un somn de calitate pentru copii și părinți

Această carte are 3 părți și este dedicată somnului copiilor. Dacă prima parte este despre esența somnului și a buclei obiceiului, a doua povestește despre indiciul mersului la somn. A treia parte a cărții prezintă adevărul despre consecințe.

Care sunt fazele somnului?

Cartea lămurește încă de la început fazele somnului:

  • prima fază e cea de somn foarte ușor (undeva între a dormi și a fi treaz) – cam 5% din totalul somnului într-o noapte,
  • faza a doua e de somn relativ ușor, fără vise și poate dura până la 50% din noapte iar
  • a a treia fază poate dura până la 25% din somnul dintr-o noapte și este cea mai odihnitoare, de somn adânc. Faza asta o recunoști pentru că, în special, copiii au mari dificultăți să se trezească din ea. De asemenea, oamenii în vârstă nu prea mai trec prin ea. Tot aici, oamenii care umblă în somn se pun în mișcare.

Mai există și somnul REM (acronim care vine de la mișcarea rapidă a ochilor), în care visăm. Această formă durează cam 20% din totalul somnului într-o noapte. Interesant este că, în faza REM, nu ne putem mișca decât dacă suntem copii, iar adulții au mușchii paralizați. Tot în perioada asta de somn pot să apară și coșmarurile.

povesti copii somn de calitate

Care e programul de somn și de cât somn e nevoie?

Cartea continuă apoi cu un lucru foarte interesant: în primele 2 luni de viață, sugarii au un tipar de somn absolut haotic. Încetul cu încetul, și mai ales începând cu a treia lună de viață, bebelușii încep să doarmă noaptea cu mai puține întreruperi de somn pentru alimentare. Așa că, dacă în primele luni vi se pare că nu vă puteți adapta programului de somn al sugarului, nu vă faceți probleme.

Dar câtă nevoie de somn au oamenii? Bebelușii până la 3 luni de la 14 la 17 ore, cei între 4 și 11 luni de la 12 la 16 ore, copiii până la 2 ani între 11 și 14 ore, preșcolarii între 10 și 13 ore, școlarii între 9 și 12 ore și adolescenții între 8 și 10 ore.

Povești copii. Principii pentru adormit ușor

Autorul ne prezintă apoi cele 10 principii ale adormitului cu succes în primul an al copiilor. Le prezint și eu, în ordinea din carte.

  1. Cel mai bun moment în care să începi o rutină de somn pentru bebeluș e când vii acasă de la maternitate;
  2. Dacă alăptezi, învață sugarul și cu biberonul, eventual administrat de alți membri ai familiei;
  3. Asigură-te că rutina de mers la somn e suficient de simplă încât să poată fi executată de un singur părinte;
  4. Asigură-te că toți adulții din casă participă la mersul la somn;
  5. Du copilul la somn când e obosit, dar încă treaz, începând cu lunile 3-4;
  6. Nu alerga în camera unde doarme copilul la primele semne de trezire;
  7. Nu fi obsedat de monitor;
  8. Vorbește cu pediatrul despre statul în aceeași cameră cu copilul în primul an de viață;
  9. Adormitul sugarului prin mișcare e ok, dar numai în primele 6 luni de zile;

Puiul de somn din timpul zilei poate fi dificil, dar există câteva trucuri pe care le poți folosi.

Povești copii. Rutina pentru mers la somn, sub formă de buclă

Canapari abordează rutina de somn din perspectiva obiceiului: creierul nostru învață și aplică tipare aproape automat, motiv pentru care o rutină de mers la somn este foarte eficientă. Ca să înțelegeți ce e un obicei, imaginați-vă o buclă cu 3 etape: prima etapă e indiciul, a doua e comportamentul arătat și a treia e consecința.

Cum merge bucla asta? Dacă indiciul este că bebelușul s-a trezit, iar comportamentul lui e plânsul, consecința e că îl iei în brațe și îl legeni ca să adoarmă la loc – adică o altă buclă. Îl legeni, adoarme, dar învață să adoarmă legănat.

Ce înțelegem imediat e că există bucle bune și bucle mai puțin bune, care duc la obiceiuri pe măsură. Iar trezirile dese și rezistența la mersul la somn sunt obiceiurile bazate pe bucle cele mai frecvente.

povești copii rutina de somn

Povești copii. Alte rutine importante

Aflăm din carte și că, în dormitorul ideal, e întuneric, liniște, nu există ecrane, totul e confortabil și miroase bine. La modul ideal, copilul va merge la culcare în acest dormitor undeva între 7.30 și 8.30 seara. Neapărat ora de culcare trebuie să fie cam aceeași în fiecare seară, dar trebuie ajustată în funcție de preferințe. Dimineața începe cu expunere la soare și cu exerciții fizice, iar asta va influența foarte mult ceasul intern biologic al copilului și ritmul lui circadian.

Cum arată rutina de mers la somn? Dacă mergem pe bucla cu indicii de la începutul acestei recenzii, rutina începe cu cina, care e urmată de o perioadă de activități și joacă (posibil chiar și cu niște ecrane, dar nu mai mult de 30 de minute). Primul indiciu de somn din această buclă e chiar joaca, urmat de băiță sau duș, care este al doilea indiciu. Apoi urmează povești sau cântece de adormit copiii în dormitor, urmate de îmbrățișări- care este al treilea indiciu, după care consecința naturală este chiar somnul.

Așadar, cele trei indicii trebuie să fie cât se poate de explicite, afirmate de părinte. Aceste trei indicii, urmate de comportamente specifice, vor crea consecințe care în final vor avea caracterul unui obicei. Ce e foarte important e ca acestei rutine să i se aloce timp și consistență, tocmai pentru a instala un obicei.

Povești copii. În loc de concluzie

În esență, cartea aceasta este despre comportamente. Atunci când vorbim despre sugari sau despre copii mici, tentația este să ne concentrăm doar pe comportamentul lor, dar la fel de important este și comportamentul părinților. Chiar dacă ești obosită, sau epuizată, sau exasperată că nu îi dai de cap somnului copilului tău, fă un pas în spate.

Finalul cărții este prezintă tehnici dedicate unor comportamente specifice ale copiilor: ce să faci când copilul tău plânge foarte tare în timpul nopții. Dar despre aceste tehnici, în cartea pe care o puteți găsi pe amazon în versiune scrisă și audio, ambele în limba engleză – pentru o sumă între 15 și 20 de euro.

Articol din categoria: Povești audio