Despre noi

Nu ai cum să faci un proiect ca Somnorosi altfel decât din iubire. Din iubire față de copii, de povești, de somnoroși, de cuvinte, de voci, de ilustrații și față de oameni frumoși și deștepți. Așa că ne-am adunat câțiva care credem în așa ceva și a ieșit această colecție faină de povești de adormit copiii. Iată-i pe oamenii care au lucrat la Somnorosi și primește câteva cuvinte despre ei.

Mihaela Tatu. Atât.

Ce-ar mai fi putut face cineva ca Mihaela Tatu în plus față de ce a făcut până acum? Radio, televiziune, public speaking, comunicare, a străbătut tot Camino de Santiago pe jos și a schimbat fața lumii zi de zi cu felul ei de a fi.

Însă avem să vă spunem un secret: visul ei a fost să spună povești copiilor. De altfel așa a și debutat in radio, la începutul anilor ’90. Așa că la Somnorosi a zis da instantaneu. Ce a ieșit? Păi… de-aia sunteți aici, ca să afli și tu și copilul tău.

E omul cu 1000 de voci și iubire pentru copii și povești. E Mihaela Tatu. Atât.

Profa de română, Mihaela Ignat

Când am rugat-o pe Mihaela Ignat să se gândească dacă nu vrea să scrie povești la Somnorosi, ne-a zis că e doar o profesoară de română la Racoș, o localitate puțin defavorizată din Brașov. A scris prima poveste. A doua. A treia. Timp de două luni a scris aproape în fiecare zi câte o poveste frumoasă și originală, fără să se repete și fără să cadă în vreun clișeu.

Poveștile ei sunt pur și simplu grozav de frumoase și proaspete, amuzante și pline de căldură. Energia ei din viața de zi cu zi, în care învață copiii limba română, e vulcanică și plină de pasiune. Lucru care se simte și în poveștile ei.

Tudor Stoica, cel ce face lucruri

Câteva cuvinte pentru copii

Mofturel, Chifteluța, Bombonel și alte zeci de personaje se jucau în capul meu de-a v-ați ascunselea. Asta până într-o seară de decembrie, când m-am hotărât să-i scot pe toți într-o excursie mai întâi pe hârtie și mai apoi, prin vocea Mihaelei, până la urechile voastre. Asta așa, ca să aveți și voi cu cine vă juca până când vă vine somnul. Și nu uitați să le trimiteți acasă pe toate personajele astea, măcar din când în când.

Și câteva și pentru părinți

Eu cred că poveștile nu se termină niciodată, și nici nu ar trebui. Ce l-o fi apucat pe Tudor să scrie povești pentru copii? – parcă văd cum se întreabă unii. Dar eu nu am uitat joaca niciodată, iar copilăria mea e presărată și marcată de povești. Iar când scrii o poveste pentru copii, te arunci direct în joacă. E ca și cum aș avea 5 ani și lumea e mai mare și mai mică în același timp, și e plină de gusturi și de mirosuri nemaipomenite. Cam așa e cu poveștile pentru copii.

Roxana Câțu – omul cu ideea

Ideea pentru Somnorosi a fost a ei, a Roxanei. Mie-mi plac poveștile pentru copii – a zis ea într-o seară de decembrie, chiar în preajma Crăciunului. Și atât de mare a fost entuziasmul că în seara aceea am și scris o poveste pentru ea și am înregistrat-o, să vedem cum sună.

Iar dacă vei asculta poveștile Somnorosi și te vei minuna de calitatea lor audio, sau de muzica ce punctează pe alocuri momentele cheie din povești, să știi că Roxana s-a ocupat de asta.

Pentru că de bebelușul tău trebuie să te ocupi să crească frumos și armonios. Și exact așa a fost crescut Somnorosi de Roxana.

Oana Ispir și magia ilustrației

Toate personajele din capetele noastre au prins viață și cu ajutorul Oanei. Știi cum e, Spiridușul Ciorăpel sau Ciufulici sunt întâi în mintea ta, evadează pe hârtie, Mihaela le dă viață și voce iar Oana le dă formă și chip. De fiecare dată, la fel de cu mult talent, cu o cadență extraordinară, Oana Ispir a pus în imagine și culoare fiecare poveste pentru ca felul în care voi o primiți la voi să fie perfect.

Și dacă am fi nevoiți să alegem o singură ilustrație cu care să naufragiem pe o insulă pustie ne-ar fi tare greu. Pentru că ne-am consultat pe tema asta și nu ne putem hotărî la una singură.